• Aktuelles >
  • Termine >
  • Heidelberg Stadtgespräch: Notes for a Structure we cannot...

Heidelberg Stadtgespräch: Notes for a Structure we cannot see: A Performance and Discussion with Artist Naiza Khan

17. Mai 2018 18:00 Uhr bis 20:00 Uhr
Veranstalter: Chair of Global Art History of the HCTS in collaboration with the Heidelberger Kunstverein
Heidelberger Kunstverein, Hauptstraße 97, 69117 Heidelberg

The next Heidelberg Stadtgespräch will take place on Thursday May 17 at 6 pm at the Heidelberger Kunstverein. It is the third of a series initiated at the HCTS to engage in conversations with the members of the Heidelberg community. This event is part of a continuing collaboration between the Heidelberger Kunstverein and the Chair of Global Art History of the HCTS.

Notes for a structure we cannot see:  a performance and discussion with artist Naiza Khan

Pakistani artist Naiza Khan reads from her journal recording a decade-long engagement with Manora, an island close to Karachi, whose sites she has re-visited through a range of media, including drawings, video work, objects in brass, paintings and narrative text.  In her performance and the discussion that follows, Khan explores ways to reimagine spatial histories amidst the everyday violence of postcolonial globalization.

Discussants:  Monica Juneja, Professor of Global Art History, Heidelberg Centre for Transcultural Studies, Humboldt Fellow Karin Zitzewitz, Professor of Art History, Michigan State University, Henry Keazor, Professor, Institute of Art History of the University of Heidelberg, with Ursula Schöndeling, Director of the Heidelberger Kunstverein.

Naiza Khan (* 1968, Pakistan) lives and works between London and Karachi. Her work has been widely exhibited, including a retrospective at the Eli and Edythe Broad Art Museum at Michigan State University (2013), and at Lahore Biennale 01 (2018); Art Basel Hong Kong (2017); the Kochi-Muziris Biennale (2016-17); the Shanghai Biennale (2012); Hanging Fire: Contemporary Art from Pakistan at Asia Society, New York (2009); and Desperately Seeking Paradise, Art Dubai (2008).  She is the recipient of the Prince Claus Fund award.

Deutsch

Die pakistanische Künstlerin Naiza Khan liest aus ihren Aufzeichnungen, die ihre jahrzehntelange Beschäftigung mit der Insel Manora dokumentieren. Khan hat die Insel südlich von Karatschi immer wieder mittels verschiedener Medien aufgegriffen und behandelt, u. a. in Zeichnungen, Filmen, Objekten aus Messing, Gemälden und Erzählungen.
In ihrer Performance und dem anschließenden Gespräch versucht Khan, die Geschichte(n) von Räumen inmitten der alltäglichen Gewalt einer postkolonialen Globalisierung neu zu erzählen.

Podiumsteilnehmer: Monica Juneja, Professorin für globale Kunstgeschichte, Heidelberger Centrum für Transkulturelle Studien (HCTS); Karin Zitzewitz, Humboldt-Stipendiatin und Professorin für Kunstgeschichte Michigan State University; Henry Keazor, Professor am Institut für Europäische Kunstgeschichte Universität Heidelberg und Ursula Schöndeling, Direktorin des Heidelberger Kunstvereins.

Naiza Khan (*1968, Pakistan) lebt und arbeitet in London und Karatschi. Ausstellungen u. a.: Titel Retrospektive am Eli and Edythe Broad Art Museum, Michigan State University (2013) und auf der Lahore Biennale 01 (2018); Art Basel Hong Kong (2017); Kochi-Muziris-Biennale (2016-2017); Shanghai Biennale (2012), Hanging Fire: Contemporary Art from Pakistan, Asia Society, New York (2009); Desperately Seeking Paradise, Art Dubai

Dateien:

PastedGraphic-4.pdf